Tarımsal Problemler ve Çözüm Önerileri
Kanola Yetiştiriciliğinde 3’lü Karışım Neden Bu Kadar Önemli?
İlk olarak üreticilerimize 3’lü karışımı açıklayacak olursak; kanola bitkisini patojenlere karşı korumak amacıyla uyguladığımız insektisit, fungusit ve bitki besin elementinden oluşan karışıma verdiğimiz genel ad. Bu karışım ile ürüne zarar verecek birçok zararlının önüne geçilmiş ve bitkilerimizi zararlılara karşı korumuş oluyoruz. Bu patojenlerden en önemlilerinden biri Sclerotinia sclerotiorum.
Sclerotinia sap çürüklüğü kanola yetiştiricilerinin karşılaştığı en büyük problemlerden biri. Sclerotinia’dan kurtulmakta bir o kadar zor. Bitkimizi hastalandırmadan verim potansiyeli ve ürün kalitesini en yüksek seviyelerde tutmak en büyük çabamız.
Hastalığın gelişim ve yayılışına bakacak olursak; Bahar ayında yani bitki çiçeklenmeye başladığı dönemlerde sclerotinia sporları mevsimin rutubeti ve sıcaklığıyla etrafa yayılmaya başlıyor ve bitkilere enfekte oluyorlar. Bitki gövdesinde gelişen miseller ve sclerotinianın gizli silahı sclerotlar(ertesi yıl sporları yaymakla görevli yapılar) oluşur ve bitkinin iletim demetleri tıkandığı ve tahrip edildiğinden üretilen tohumlar potansiyel verim ve kaliteye ulaşamazlar. Bu da bizim için ürün ve kalite kaybı demektir. Gövdede üreyen ve hasat sonrası toprağa karıştırılan artıklarla bu sclerotları da toprağa saklamış oluyoruz. Toprakta da canlılıklarını yıllarca koruyan sclerotlar enfeksiyonun ilk kaynağını oluşturuyorlar.
Zamanında yapılan uygulamalar, uygun aktif madde, kültürel mücadele ve münavebeyle bu hastalıkların önüne geçmek ya da hasarları minimuma indirmek mümkün.
Trakya’da Buğday Verimleri Üreticimizin Yüzünü Güldürüyor…
Bu yıl Trakya Bölgesi’nde bahar yağışlarının düzenliliği ve devamlılığı sonbahar döneminde yaşanılan çıkış problemleri ve yağış azlığı gibi problemleri silip attı. Tahıl verimlerinin bereketi dikkatlerden kaçmazken bazı bölgelerimizde çekik danelerde dikkatlerden kaçmadı. Böyle bol yağışlı yıllarda başak fusariumuna (Fusarium culmorum, Fusarium graminearum) karşı ilaçlamalar yapmak da önem kazanıyor. Verimlerin yüz güldürdüğü ama çiftçimizin daha iyi kazançlar sağlamak için böyle rutubetli yıllarda başak fusariumuna karşı tebuconazole gibi aktiflerin kullanılması üretimi artıracağı gözden kaçmamalıdır. Bu bilinçle hem çiftçimize en yüksek verimleri biçtirmek hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmak en büyük hedefimizdir.